Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan

Marija_Morevna_es_a_Halhatatlan_közepesA fekete autó úgy ismerte az erdőket, akár egy vaddisznó. Megszaglászta a csontfényes nyírfákat, és halkan, jajongva dudált, mintha a többi vadat szólítaná elő a fenyőfákkal szabdalt árnyékokból. Marija Morevna reszketett a hallatán, de amikor megborzongott, Koscsej magához ölelte és átkulcsolta ujjait. – Megőrizlek – mondta halkan, édesen, akár a fekete tea – , és felmelegítelek. – De az ő bőrét dér lepte be, körmei gyöngykéken csillogtak.

Ilyesmi. Gyönyörű, felkavaró és kegyetlen történet háborúról és szerelemről, lenyűgöző képekkel, költői szöveggel és varázslatos orosz népmesei motívumokkal. Utáltam. Nagyjából a felétől kezdve már egyfolytában hátralapozgattam megnézni, mégis hány oldal van még hátra.

Marija Morevna tehát kislánykorában meglátja az ablakból, amikor a szemközti fáról madarak válnak legénnyé és csöngetnek be, hogy feleségül vegyék nővéreit. Később is mindig látja a dolgok mögötti mágiát, így a háborús, majd kommunista Szovjetunióban játszódó szerelmi háromszög lebilincselő képekben gazdag népmesévé szövődik. A népmesei elemek természetesen orosz mesékből származnak, házimanók, vízitündér, tűzmadár, Baba Jaga, mágikusak, csillogóak. Így alakul, hogy az elején még lebilincselő képekből egy ponton elegem lesz és bosszantani kezd, hogy itt minden fekete csipkéből van, minden ékkövekkel kivarrt, mindenből bíbor vércseppek serkennek, mindenről maradak bucskáznak le, és nemigaz bazmeg, hogy egy húszoldalas fejezet szükséges Fagy Tábornok kutyáiról ás szakálláról, miért nem lehet csak annyit mondani, hogy “tél volt”. Sok, túlírt, nem kell ennyi látványos kép, mert ettől a rideg kegyetlenség is inkább szadomazo pozőrködéssé fajul, ami alól kiütközik az abúzív párkapcsolat dicsőítése. Marija Morevna szerelmeiben és barátságaiban ugyanis szinte kizárólag a kegyetlenkedés és a dominanciaharc létezik, és számomra ettől üres lesz és hiteltelen és unalmas, és már nem is érdekel, ki kit és mennyire költőien kötöz vagy nem kötöz ki a pincében. Sajnálom.

Könyvismertető Hannától az sfmagon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s