Ómama receptjei

omamaNéha olvasok szakácskönyvet is, amikről nem szoktam itt írni, mert nem érzem olvasónaplóba valónak a témát, de most ezzel itt kivételt teszek. Az Ómama receptjei egy kis füzetke, 44 oldal, Sopron és környékének jellegzetes ételeit tartalmazza. Ezek néhány kivételtől eltekintve poncichter ételek. A poncichter szó soproni szőlősgazdát jelent, és a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból ered. Arra utal, hogy a soproni szőlősgazdák a szőlőtőkék között hagyományosan babot termeltek, a szőlőtőkék közötti árnyékban ugyanis nem nagyon szeret semmilyen növény, de a bab az pont igen, ráadásul tápláló is. A poncichter-ételek, vagyis a jellegzetes Sopron környéki ételek jelentős része tartalmaz ezért babot, nagyon tipikus itteni kaja a babos pogácsa és a babsterc. Ezenfelül sok káposztás és boros étel (borlevesek) került még a könyvbe. A poncichterek nem voltak dúsgazdagok, szóval ezek néhány kivétellel olcsó, laktató ételek.

A sütemények között szerepel a Böllers’n, ami kifejezetten ágfalvi specialitás (Ágfalva egy Sopron melletti kis falu, nagy arányú német ajkú lakossággal). A Böllers’n egy viszonylag munkaigényes rumos diótorta, jó sok dióvaj és vajjal, nem olcsó, így hagyományosan évente egyszer sütötték, búcsúkor. Nagyon durva cucc, egy szeletnél többet senki nem bír belőle megenni, ami nem is baj, egyik évben kiszámoltuk, hogy egy egész torta 9000 kCal-t tartalmaz. A nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy 1809-ben az Ágfalván elszállásolt francia katonák (30 nyalka francia pattantyús) épp jókor jöttek és kaptak a tortából, de hogy a “francia katonák kínálása” mi németül és abból hogyan alakult ki a Böllers’n szó, arra sajnos nem emlékszem.

A szakácskönyvet, illetve füzetet a Sopron és környéke német kultúrklub állította össze, ami főként német ajkú Sopron környéki néniket jelent. Meg is sütötték az ételeket a könyvben szereplő fotók kedvéért, a könyv hátoldalán a sütő-főző nénik láthatóak Mici nénitől Gréti néniig, nagyon aranyosak. Bővebben itt van róluk egy cikk. Természetesen a kiadvány a magyar nyelvű mellett németül is megjelent.

Egyébként szerintem nem soproniak számára 1-2 kivételtől eltekintve semmilyen igényes gasztronómiai különlegességet nem tartalmaz a kiadvány, ellenben ha stercet vagy babos pogácsát akarnánk sütni, akkor itt vannak a jól kipróbált receptek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s