Angelika Tiefenbacher: Kiegyensúlyozott terhesség

kiegyensEz volt az első könyv, amit elolvastam, amikor terhes lettem, lényegre törő összefoglalója a lényegnek, vagyis, hogy a kilenc hónap alatt mire számíthatsz. A pozitív teszttől a szülésig terjedő időt öleli fel, semmi olyasmi nincs benne, amit ne lehetne megtalálni a neten, és eléggé praktikusnak, mértéktartónak és iskolafüggetlennek tűnik. Nem térít, nem foglal állást a vizsgálatok, stb szükségességével kapcsolatban, csak leírja, hogy ezen és ezen a héten ilyen és ilyen vizsgálatok szoktak lenni, azok miből állnak és mire jók. Kapunk egy összefoglalót a baba fejlődéséről hétről hétre, valamint kitér a leggyakoribb kellemetlen terhességi tünetekre és azok nem gyógyszeres kezelési lehetőségeire. A nem gyógyszeres alatt főleg életmódbeli és étrendbeli változtatásokat értünk, többnyire nem alternatív gyógyászatot: hányingerre felkelés előtt enni az ágyban, gyömbér, jeges italok, aranyérre sok folyadék, rostdús étkezés, kevés üldögélés stb. Vannak receptötletek tápláló ételekről.

A szülésről: leírja, hogyan kezdődik, mik a jelei, milyenek lesznek a fájások, mikor kell elindulni és mit vigyünk a kórházba. Mitől szokás félni (a fájdalomtól, a kiszolgáltatottságtól, a kontrollvesztéstől, a császármetszéstől, vetéléstől, halva születéstől, fogyatékosságtól), és pár szó arról, mihez kezdjünk ezekkel a félelmekkel. Itt sem találja fel a spanyolviaszt, csak kicsit vigasztal, hogy ez mind normális félelem, beszéljük meg másokkal, válasszunk olyan személyzetet, akiben bízunk, írjunk naplót stb. Listaszerűen összeszedve apukáknak, mit csináljanak a szülőszobán a szülés előtt, alatt, után, de ilyen részletességgel, hogy nyugtassa meg partnerét és halkan beszéljen hozzá; tartson elé egy tálkát, ha hányingert érezne; fogja a kezét, de ha nem aakrja a nő, akkor ne fogja; időnként egyen valamit. Kitér röviden a fájdalomcsillapító módszerekre, a lehetséges komplikációkra és nehézségekre (farfekvés, ikrek, gátmetszés). Ezekről mind pár mondatot ír, amik általában praktikus információk. A végén van egy pár oldal a csecsemőről meg a szoptatásról meg arról, mit csináljunk, ha sír.

Túl sok újat nem tudtam meg a könyvből, de ez azért van, mert tanultam szülészetet és mert kiolvastam a fél internetet. Alapvetően jól összefoglalja a terhesség alatt szükséges tudnivalókat. Tetszik benne, hogy főleg praktikus, gyakorlati dolgokkal foglalkozik és hogy nem foglal állást semmilyen aktuális szellemi áramlat mellett. Kezdőknek kiváló és mértéktartó összefoglaló.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s