Dan Simmons: The Rise of Endymion

Rise+of+Endymion+-+Dan+SimmonsA Hyperionok és az Endymion folytatásáról van szó, ott kezdődik, ahol az Endymion befejeződött, vagyis nagyjából amikor megtudtuk, milyen durva cuccot fejlesztett ki és küld Aenea ellen a Pax (még a Shrike-nál is durvább). A Rise of Endymionban tovább folytatódik az üldözés, de az előző kötethez képest itt már lassan válaszokat is kapunk a kérdéseinkre, hogy tudniillik Aenea és Raoul között mi is van pontosan, Aenea miért olyan fontos és fenyegető a Pax számára, mit tud ő és mitől különleges, valamint miben mesterkednek manapság a mesterséges intelligenciák. Az Endymionnál mozgalmasabb, kiszámíthatatlanabb a kötet, és egészen sokáig komolyan fogalmam sincs, hogyan és milyen válaszokkal fogja Simmons ezt az egészet lezárni és megnyugtató keretbe helyezni.

A Pax ebben a kötetben már egyáltalán nem finomkodik, sok az akció, szereplők sérülnek és hullanak. Nagyon szerettem, hogy a Pax berendezkedése és hangulata nagyjából megfelel a katolicizmus és a pápaság fénykorának, inkvizícióval, rengeteg intrikával, valódi hívőkkel és agyafúrt politikusokkal (épp a könyv olvasása közben néztünk bele a Borgiák c. sorozatba, hát pont ugyanaz a légkör, még a ruháik is hasonlóak). A vallás és a keresztény államforma szerepe egyébként nagyon hangsúlyos téma a könyvben, és Simmons nem bánik kesztyűs kézzel a témával, ateistáknak különösen ajánlom, szerintem szeretni fogják.

Simmons, amellett, hogy irodalmilag művelt, gyanúsan ökoharcos, szemlátomást sok vallásfilozófiát, tudományfilozófiát olvas, még hegyet mászni is imád a valóságban, ezért szereplői is fognak. Konkrétan többektől hallottam már, hogy a “hegymászós jelenet”-nél majdnem abbahagyták az olvasást, mert több tíz oldalon keresztük a szereplők csak másszák a hegyet, és ott majd ne ijedjek meg, ez utána elmúlik, ha akarom, lapozzam át. Nekem a világon semmi bajom nem volt vele, tényleg hegyet másznak, de csomószor majdnem meghalnak, szóval egyrészt nem izgalmak nélküli, másrészt Simmons szépen megírta, hangulatos, az embernek kedve támad hegyet mászni. Csak gondoltam, szólok, hátha mások is elbizonytalanodnának vagy unatkoznának ennél a résznél, akkor nyugodjunk meg, ez az általános.

Ami a legdurvább, hogy viszonylag sok olyan kérdésre, ami már az első Hyperionban felvetődött, itt kapjuk meg a választ: többet tudunk meg a Shrike-ról, kiderül, hogy Duré atya anno miért hallucinált halottakat a labirintusbolygók belsejébe, valamint hova is tűnt a Shrike-zarándoklat kellős közepén a templomos, a Fa igaz hangja. Sok kérdésre olyan jelenségek révén kapunk választ, amiknek az előző három kötetben még csak a létezése sem merült fel, de ezek szerint Simmons már négy könyvvel ezelőtt tudta, hogy mi lesz, ami igazán dicséretes. Egyrészt azért, mert nagyon bonyolult témák és történetszálak összjátékáról van szó, amit mind fejben kellett tartania, másrészt pedig azért, mert biztos vagyok benne, hogy sok sorozatíró nem tudja az első kötetnél, hogy mi lesz a negyedikben és ez látszik is. Ezek azok a könyvek, amik trilógiának indulnak, aztán mégis megjelenik már a hatodik kötet is, és hiába jó, nincs íve, nem érzed, hogy tartunk valamerre, kilátástalan, hogy valaha is odaérjünk (próbálom legyőzni a kísértést, hogy leírjam George R. R. Martin nevét példának). Simmons ugyan néha tévutakra vezet, és van, amikor szívesebben haladnánk gyorsabban, de pontosan tudja, hogy merre tartunk és hogyan fogunk oda megérkezni. A végén zseniális módon minden a helyére kerül, maradnak ugyan elgondolkodtató filozófiai kérdések a vallást és a poszthumanizmust illetően, de elvarratlan szálak vagy ellentmondások nem maradnak.

One thought on “Dan Simmons: The Rise of Endymion

  1. Pingback: Dan Simmons: Endymion | Isolde olvasónaplója

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s