Huszár I., Kullmann L., Tringer L. (szerk): A rehabilitáció gyakorlata

arehabilitaciogyakorJól van, bevallom, nagyjából semmire sem emlékszem ebből a könyvből. Ráadásul könyvtárból vettem ki anno, úgyhogy még meg sem tudom nézni, mi volt benne. Többszerzős, sok fejezetből áll, aminek egy része a rehabilitáció általános kérdéseit tekinti át, más része pedig az egyes szakterületek jellegzetességeit: pszichiátriai, addiktológiai, szív-érrendszeri, mozgásszervi rehabilitáció. Nem olvastam az egész könyvet, csak az általános részt és a pszichiátriát és határterületeit.

Az általános részben több fejezet ismertet meg a rehabilitáció alapfogalmaival, WHO-definíciókat kapunk a rokkantságról, az egészségről, a betegségről, a csökkent munkaképességről. Valamennyi hasznos tudás, sok mellébeszélés. Ismerjük azt az érzést, amikor három könyvfejezet érdemi lényegét le lehetett volna írni fél A4-es oldalban? Általában ez az érzésem volt az általános rehab résszel kapcsolatban. De mondom, én elfogult vagyok, nem nagyon érdekelt a téma, eleve rosszul álltam hozzá.

A szakmaspecifikus részek emlékeim szerint valamivel több kézzelfogható információt tartalmaznak, némelyik konkrét módszereket is említ. A kardiológiai és mozgásszervi részek átlapozva egészen konkrétnak látszottak. Minden fejezetet más írt, így egyrészt nyilván változó a színvonal, másrészt a szerkesztők lehettek volna szigorúbbak is: mivel az egyes szerzők nem olvasták egymás fejezeteit, gyakori az ismétlés, hatszor leírják ugyanazt. Mindenesetre nem tudok róla, hogy lenne magyar nyelvű, ennél átfogóbb kézikönyv a rehabilitációról, úgyhogy egyelőre ezzel kell beérnünk.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s