Richard Morgan: Dühöngő fúriák

A könyv a Takeshi Kovacs-sorozat harmadik darabja. Az első a Valós halál, a második a Törött angyalok. A Valós halál noir-cyberpunk hangulatát nagyon szerettem, a Törött angyalokban nem volt noir és cyberpunk se sok, volt viszont misztikum, scifi és akció, nem is tetszett annyira. A Dühöngő fúriák megint kicsit technokratább, több benne a cyberpunk elem, de ugyanúgy megmarad a badass akció és a Törött angyalok marslakói által behozott nyomasztó misztikum, és ezekkel együtt talán a sorozat legjobb darabja. Emellett végre megtudjuk, mi is a sztori ezzel a sokat emlegetett Quellcrist Falconer nevű exforradalmár-filozófus asszonysággal.

A történet Harlan világán játszódik, az az a bolygó, aminek nagy részét óceán borítja, de repülővel nem lehet közlekedni a marslakók ittfelejtett orbitálja miatt, és ahol a helyszínek egy részének magyar neve van, a másik részének meg japán hangzású neve. Emiatt ne hibáztassuk a fordítót és ne keressük, mi lehetett az eredeti neve a Kossuth nevű mocsárnak, mert annak bizony Kossuth mocsár. Mindez Richard Morgan magyar származású francia levelezőtársának köszönhető, ekkor tetszettek meg neki a magyar nevek. Egyben ez az egyetlen bolygó az egész univerzumban, ahol Takeshi Kovacs nevét helyesen ejtik.

Gyilkos gépekkel vannak tele a mocsarak, a szereplők egy jelentős része nagyszámú idegrendszeri implantot visel, az évtizedekkel ezelőtti quellista forradalom után már a Cégek (magyarul a maffia) vette át a hatalmat, korrupció és politikai intrikák mindenütt, Kovacs legnagyobb szerelmét rég kinyírták, Virginia Vidaura, a Küldöttek kiképzője és egyben példaképem egy fürdővárosban füvezgetve tölti nyugdíjas éveit, a marslakók pedig, hát, náluk ugye sosem lehet tudni.

Imádom.

Amikor azt hiszed, hogy ebből a sok, bonyolult, mégis összefüggő történetszálból egészen biztos, hogy lehetetlen egy akárcsak valamennyire logikus befejezéssel előállni, akkor kiderül, hogy de, lehet. Wow.

Itt egy hosszabb ismertető a kultblogon, ahol azon fanyalognak, hogy valóban klassz a társadalmi berendezkedés, azonban túl sok a lövöldözés és Morgan biztos túl sok Zs-kategóriás akciófilmet nézett. Én nem sokalltam az akciót, de könnyen lehet, hogy én is túl sokat néztem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s