Richard Morgan: Törött angyalok

Hajaj. Annyira szerettem ennek a könyvnek az előző részét. Abban cyberpunk van és detektívnoir és hangulat és atmoszféra. Különben ez se rossz, mert nem rossz egyáltalán, csak az előzőhöz meg a várakozásaimhoz képest. Ez nem noir, csak akció-sci-fi, bár annak nem rossz.

Ott vagyunk valami bolygón a cyberpunk jövőben, az emberek tudattokban hordják a tudatukat. Takeshi Kovacs még mindig jóképű és vagány ex-Küldött, jelenleg az adott bolygó polgárháborújában tevékenykedik aktívan, amikor visszautasíthatatlan ajánlatot kap. Takeshi Kovacs különben igazi nőknek való akcióhős, mindig borostás, dohányzik, sármos, néha köcsög, de a szíve mélyén kedves, persze vakmerő is és istentelenül jó az ágyban, szóval beleszerettem már két könyvvel ezelőtt. Visszatérve a történethez. Kiderül, hogy van egy ásatás, ahol az idegen lények hátrahagyott cuccai közt egy csillagkaput is találtak, sőt, nem csak azt, hanem ami mögötte van, az még izgalmasabb. Ezekre persze számos érdekcsoport igényt tart, harcolnak érte mindenféle eszközzel, evolúcióra képes intelligens félig-kütyü-félig-élőlény fegyvereket és korrupciót, csalást és árulást is beleértve. De igazából nem ezektől kell félni, nem bizony, hanem Attól, Ami A Kapu Mögött Van. Ami egyébként nem sima szörny vagy ilyesmi, hanem jól kitalált misztikus félelmetes ööö jelenség.

Mondom, ez egy izgalmas science-fiction-akcióregény (van ilyen szó?), nincs vele semmi baj, csomó üldözés, lövöldözés, idegen lények vagy micsoda, némi misztikum, meg még több lövöldözés, fordulatos meg minden, csak nincs meg benne az Altered Carbon-ra jellemző különleges hangulat és így fanyalogni vagyok kénytelen.

One thought on “Richard Morgan: Törött angyalok

  1. Annó a Valós halál után gyorsan lenyomtam a másik két Takeshi Kovács könyvet is angolul – nem is reméltem, hogy megjelenik a többi magyarul, mert mindenhol hegyekben láttam a könyvet – és a három közül ez volt talán a leggyengébb. Persze ez a leggyengép relatív, mert valóban egy jó sci-fi így is, a mezőny átlaga felett. A Woken Furies viszont szerintem mindket résznél jobb és elborultabb 🙂 Bár ha noirra vágysz, akkor nem biztos, hogy be fog jönni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s