Becher Nándor: Mesél a brennbergi múlt

Imádom ezt a könyvet, annyira jó, persze, csak azért, mert magát Brennbergbányát imádom. Brennbergbánya egy kis falu Nyugat-Magyarországon, és legalább annyira kalandos a története, mint Macondo-é a Száz év magányban. Brennberg tündöklése és bukása ugyan kétszáz évet ölel fel, ellenben ugyanúgy van benne kolera.

A monda szerint itt szenet találtak a 18. században, amikoris egy pásztor tüzet rakott valami furcsa fekete köveken, és kigyulladt a hegy. Innen a helység neve: der brennende Berg: az égő hegy. A szenet aztán bányászni kezdték, először kézi erővel, nyomorult kis bányászlámpával meg valami kalapáccsal, és a bányatársaság családokat telepített ide e célból. Tisztára, mint az amerikai telepesek, érkeztek a szegény családok szekéren, kaptak pár négyzetméter földet meg deszkákat, abból három nap alatt berendezkedtek, aztán apu minden nap tizenkét órát dolgozott a bányában, anyu meg a falu közös kemencéjében hetente egyszer kenyeret sütött.

Volt titokzatos betegség is, a csak a trópusokon (meg itt) található féregbetegség, meg csomó bányarobbanás. A halottakat eleinte az ágfalvi temetőbe temették, de amikor kolerajárvány lett, az ágfalviak közölték, hogy ide ugyan nem hozzák a kolerás halottaikat, és akkor végre Brennbergnek is lett saját temetője.

Egy külön blogot tudnék írni évekig a brennbergi eseményekről, amik a színtiszta valóságot elmesélve is kimerítik a mágikus realizmus fogalmát, de jelen bejegyzés terjedelme ezt itt nem teszi lehetővé. Hadd említsem még azonban Szálasi-t, aki a második vh befejeztével a "zsidók aranyával" megrakott tehervonatokkal errefelé menekült, a Szálasi-bunker ma is megvan a focipálya mellett, a focipályán pár évtizeddel ezelőtt még lehetett találni egy-egy aranyfülbevalót. A Szent Koronát az Ilona-aknában rejtegették, ami ma Ausztria, az egyetlen megmaradt aknatorony, egy jó oszták megvette az aknatornyot és abban lakik. Van aztán még egy jópár hepiendes szerelmi történet meg családi tragédia a Vasfüggöny felhúzásából adódóan; az ötvenes évek elején pedig a brennbergi bányát politikai okok miatt bezárták. Néhány évvel később meg már úgyis gazdaságtalanná vált a kőszén-kitermelés, bár mondanom sem kell, hogy időközben már remek és világszínvonalú mérnöki munka váltotta fel az egykori vésőt és csilléket.

Szóval a könyv, az egy hiánypótló helytörténeti mű. Érezni, hogy az írója nem író, ettől cseppet sem rossz a könyv, csak szerintem ennél sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. Illetve, gondolom nem is a szórakoztatás volt a cél, hanem az adatok, a tények feljegyzése. Az adatok levéltárazásból és a helyiek elbeszéléséből származnak. Imádom. Ha nagy leszek, könyvet írok Brennbergről én is, családregényt, meg ne előzzön valaki.

Fogalmam sincs, hogy kevésbé elfogult olvasó mit szól ehhez a könyvhöz, szerintem lenyűgöző, valószínűleg nem Brennberg-rajongók nem tartják majd annak. Ja, mivel a község kétnyelvű, vagyis német anyanyelvű, a könyv is két nyelven íródott.

14 thoughts on “Becher Nándor: Mesél a brennbergi múlt

 1. Certaldo: Sopronban lehet kapni a bányászati múzeumban, de írsz egy emailt és megveszem neked és elküldöm, ahova mondod 🙂

 2. Én eredetileg soproni vagyok és Becher neve is ismerős, de a könyvről nem hallottam, szerintem beszereztetem a családommal. Brennbergbánya valóban rendkívül érdekes, mondjam azt sejtelmes hely. Valóban nagyon izgalmas családregényt lehetne írni – főleg hogy a közeli Sopron története is rendkívül izgalmas, színes (különben soproni vonatkozású regény Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka).
  És elnézést, de kitört belőlem a poncihter (soproni sváb lévén): der brennende Berg helyesen.

 3. Kedves Isolde,

  a nagymamám brennbergi. Az első szakdolgozatomat is Brennbergről írtam, de most a második diplomámhoz szintén Brennbergről szeretnék anyagot gyűjteni. Olvastam, hogy esetleg be tudod szerezni Becher Nándor könyvét. Ha nem pofátlanság részemről, akkor megkérnélek, hogy tedd meg nekem. Ha esetleg más anyagot is ismersz a faluról, kérlek írd meg nekem.
  Előre is köszönöm:

 4. Kedves Isolde!
  Van még akárcsak egy halvány esély is arra, hogy Becher Nándi bácsi “Mesél a brennbergi múlt” c. könyvét megkaphassam karácsonyig?! Pesten lakom, bármi áldozatra kész vagyok. Egy brennbergi lányt vettem feleségül.

 5. BRENNBERGBÁNYÁN LAKOM ÉS A BECHER ÚR ELSŐ MEGJELENT KÖNYVE
  _BRENNBERGBÁNYA 1753-1793-1953- SAJNOS TELJESEN ELFOGYOTT.
  MOST PRÓBÁLJUK MEG PÁLYÁZATOK SEGÍTSÉGÉVEL ÚJBÓL MEGJELENTETNI, MIVEL NAGYON NAGY AZ ÉRDEKLŐDÉS.
  BECHER ÚR MÁSODIK KIADOTT KÖNYVE A -MESÉL A BRENNBERGI MÚLT-
  MÉG KAPHATÓ A SOPRONI BÁNYÁSZATI MÚZAUMBAN, VAGY SZEMÉLYESEN AZ ÍRÓNÁL ÉS NEM VICC , DE A BRENNBERGI BÁNYÁSZPINCÉBEN /KOCSMA/ IS. MARIANNA

 6. Marianna: a soproni bányászati múzeumban decemberben már nem volt, a kocsmából én vittem el az utolsó 3 darabot. Azóta ismét kapható?

 7. VALÓSZÍNÜ PÓTÓLTÁK A KOCSMÁBAN, DE HA NEM AKKOR NÁNDIBÁCSINAK VAN MÉG MIVEL PONT MA KÉRTEM TŐLE 3 DB-OT.
  A BRENNBERGI KULTURÁLIS EGYESÜLETNEK VAGYOK TITKÁRA, MELYET MÉG NÁNDIBÁCSI ALAPÍTOTT, ÉS HÁROM ÉVVEL EZELŐTT FIATALABB GENERÁCIÓ FOLYTATJA A MUNKÁT. AZ EGYESÜLETÜNKNEK IS VAN TARTALÉKBAN LEGALÁBB TÍZ KÖNYV. DE EZ A MÁSODIK KÖNYVE, VALÓSZÍNŰ AZ ELSŐ 1993-BAN KIADOTT KÖTETÉT NEM ISMERI.AZT SZERETNÉNK ÚJBÓL MEGJELENTETNI. KÖSZÖNÖM A FELAJÁNLOTT SEGÍTSÉGET. ÉS NÁNDIBÁCSI MÁR A HARMADIK KIADÁSÁN DOLGOZIK MELY MÉG NYERS ÍRÁSBAN VAN.
  NAGYON ÖRÜLÖK HOGY ENNYIRE ÉRDEKLŐDIK BRENNBERGÜNK IRÁNT.
  SZÍVESEN INFORMÁLOM A TOVÁBBI FEJLEMÉNYEKRŐL.
  TISZTELETTEL: MARIANNA

 8. Szép Napot!
  A családom Brennbergbányáról származik. A nagymamám ott is született. Most a családfát szeretném felkutatni. Szeretném megkérdetni, hogy a könyvből-könyvekből lehetne e postán keresztűl rendelni?
  Köszönettel: Marika

 9. Kedves Isolde!

  Soproni kötődésű (’44-ben Erdélyből idekerült) családom miatt minden érdekel, ami a környék helytörténetéhez kapcsolódik, így ez a könyv is. Honnan lehetne ezt megvásárolni?
  Segítséget kérnék hozzá!

  Köszönettel!
  Balázs

 10. Balázs: három helyen lehet általában kapni, 1. a soproni bányászati múzeumban, itt a honlapjuk, érdemes előtte felhívni, hogy van-e: http://www.kbm.hu/
  2. Brennbergbányán a templom aljában lévő kocsmában, 3. Brennbergbányán a Becher Nándortól, telefonkönyvben benne van a száma.
  Mivel én néhány havonta járok arra, néha szoktam hozni Bp-re annak, aki ritkábban jár, ehhez írni kell nekem emailt az isolde kukac freeblog.hu-ra, nem teszek rá hasznot, csak jó fej vagyok, viszont tegnap voltam Brennbergben, úgyhogy nagyon mostanában nem megyek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s