Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt

Lehane az egyik kedvenc krimiíróm, mert azon kevesek egyike, akiknél tényleg nem tudod előre, mi lesz a megoldás. Vagy legalábbis nem fejezetekkel korábban jössz rá, mint ahogy az író szerette volna. 

Az Egy pohárral a háború előtt sokkal kevésbé thrillerszerű, mint a korábbiak, sokkal inkább klasszikus nyomozós krimi. Patrick Kenzie és Angela Gennaro csóró, de vagány magándetektívek, Patrick természetesen titkon kissé szerelmes a rendkívül vagány és dögös Angelába. Aprócska irodájuk van valami harangtoronyban, cigiznek, whiskey-t vedelnek és hintáznak a széken, szóval hangulatos. Két magas rangú politikus bízza meg őket azzal, hogy szimplán keressenek meg egy néger takarítónőt, nem kell vele semmit csinálni, csak mondják meg, hol van. Persze, nem ilyen egyszerű, az ügy szálai messzebbre vezetnek satöbbi.

Chicagoban Bostonban játszódik a regény és van benne korrupció, bandaháború meg magánnyomozás, kaland, izgalom, szexuális abúzus. Kicsit talán sokat erőlteti szerintem a faji kérdéseket, vagy csak én nem vagyok elég fogékony a témára, nem tudom. Engem egy idő után idegesíteni kezdett, hogy megint és megint morális vitába keveredtünk, hogy most akkor a fehérek elnyomják-e a feketéket és azért kell azoknak bandákba tömörülve lövöldözni az utcán a gettóban, vagy fordítva. Értem, hogy Lehane fontosnak tartotta a kérdést, mert köze van az ügyhöz, de sokszor inkább csak megtöri a regény lendületét. De nem baj, így is remek egyszer-olvasós krimi.  

2 thoughts on “Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s