Paul Hauck: Mitől jó a házasság?


Ez egy afféle önsegítő könyv, otthon voltam anyáméknál két napig, nem volt nálam könyv, és ezt találtam, ami rövid és fürdőkádban/napozás közben olvasható. Jó rövid.

Hauck doktor gyakorló pszichoterapeutaként eléggé híján van mindenféle romantikának, a házasság szerinte olyan, mint egy üzlet, ahol mindkét üzletfél szeretné kielégíttetni a saját igényeit, legyen az pénz, szex, gyengédség, szabadság, megértés, akármi. Akkor megy jól az üzlet, ha mindkét félnek elfogadható mértékben kielégülnek az igényei, és közben a másik fél igényeit sem sértik. Ha valamelyik fél igényei elhanyagolódnak huzamosabb ideig, mert az egyik felet nem érdeklik a másik nyűgjei, vagy pedig mert az egyik fél nem kommunikálja az igényeit, akkor a házasság nem fog jól funkcionálni addig, amíg valahogy helyre nem áll az egyensúly.

Kb mindent erre vezet vissza, ami egy csomó esetben hasznos, de szerintem azért biztos vannak olyan helyzetek, amit nem lehet ezzel a modellel megmagyarázni. Hauck szerint azért azokat is meg lehet.

Felsorol sok példát arra, amikor hibás okból kötünk házasságot (pl csak ki akarunk szabadulni a szülői házból, vagy meg akarjuk mutatni exünknek, hogy kellünk még valakinek), és hogy ezeknek mi a veszélye. Felsorol arra is példát, amikor "helyes" okból, és, hogy ezeknek mi.

Egész értelmes könyv amúgy, szemernyi lelkizés sincs benne, de tényleg nulla, hanem szigorúan elemző és racionális, csak egy kicsit egysíkúnak tűnik nekem. Ti. hogy ha mindkét fél jól képviseli a saját érdekeit, akkor semmilyen probléma nem merülhet fel. Persze, aztán lehet, hogy így van.

One thought on “Paul Hauck: Mitől jó a házasság?

  1. Szervusz isolde!

    Egy furcsa véletlennek köszönhetően jutottam a blogodra, Sztrugackijt keresve… Ha nem bánod, a pszichológiai/pszichiátriai könyvekről írtakat kommentálnám, a többi témához nincs közöm, és így rálátásom sem. Örülök, hogy hozzá tudok szólni szakmai dolgokhoz is.

    Paul Hauckról és könyvéről írtakról (még nem olvastam) 100%-ban egyetértek, mind feltételezések, mind szakmai tapasztalat alapján. Hideg racionalitással kell mindent társas viszonyt elemezni, így a házasságot is. Menedzselni kell, mint egy vállalatot. Nemrég tanácsokat adtam egy fórumon párkapcsolati témákban, sokan nem értettek ezzel a látásmóddal egyet, érdekesen olyan emberek, akik 30 fölött vannak, pár nélkül, és keresik az igazit. Ők, ha elolvassák, akkor sem értenek vele egyet, és szerintem nem is fordulnak hozzánk. Abba is hagytam, mert szélmalomharc volt.

    Szimpatikus lett a könyv, majd elolvasom.

    Mellesleg épp most dolgozom egy pszichológiai könyvön (lassan készül, vaskos lesz), ami részletesen foglalkozik Hauck doktor általad leírt kitűnő látásmódjával.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s