D. J. Stein, D. Kupfer, A. F. Schatzberg (szerk): Hangulatzavarok kézikönyve


Mit is mondjak. A könyv eredetileg a Szkizofrénia kézikönyvének a párja, vagyis az American Psychiatry Publishing adta ki, ugyanúgy kézikönyv, és gondolom, hogy biztos elég jó lehet. Sajnos, anyagi okokból az eredeti könyvnek egy kis részét fordították le magyarra, vagyis a magyar Hangulatzavarok kézikönyve csupán két fejezetet tartalmaz. Ezek: a "hangulatzavarok szomatikus kezelése – gyógyszeres és egyéb terápiák", illetve "a hangulatzavarok integratív kezelése". Nagy, nagy kár. Gondolom, az eredeti könyvben egy csomót írtak a hangulatzavarok okairól meg genetikai kutatásokról meg egyéb érdekes dolgokról, amivel update-elheti magát a magyar pszichiáter vagy egyéb érdeklődő. A hangulatzavarok kezelése se rossz téma végülis, bár legalább akkor írhattak volna valamit pszichoterápiáról is, gondolom, az eredetiben biztos volt idevonatkozó fejezet, de az már nem fért bele a keretbe. Így marad nekünk a gyógyszeres kezelés, amit remekül összefoglalnak, persze, van pár gyógyszer, ami csak Amerikában van, így az itthon nem releváns, illetve a terápiás irányelvek fejezet is nehezen értelmezhető néha, mivel itthon nekünk vannak saját, az amerikaitól kissé eltérő terápiás irányelveink.

Pozitívum, hogy írnak az ECT-ről, és végre valahol összegyűjtve elolvashattam a hatásáról alkotott elméleteket, meg írnak a legújabb futurisztikus kezelési módszerekről, mint pl. váguszstimuláció meg mélyagyi stimuláció, ami már teljesen cyberpunk, elektródákat ültetni az ember idegdúcába, illetve az agyába, hogy ne legyen boldogtalan, de nyugalom, hazánkban ilyen módszerekről még szó sincs.

Különben kicsit megtévesztő, hogy annak ellenére, hogy csak két fejezetet tartalmaz, mégis megtartották a Hangulatzavarok kézikönyve címet. Így, ha az ember nem lapoz bele a boltban, esetleg azt hiszi, hogy megvesz egy jó kis átfogó művet, közben pedig csak két fejezetet vett. Bár feltűnően vékony, és belül már bele van írva, hogy csak két fejezetet tartalmaz, de akkor is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s