A. és B. Sztrugackij: A kölyök

Az emberiség rég meghódította a kozmoszt, néhány bolygón találtak humanoid lényeket, akikkel kapcsolatba léptek; más bolygókon meg nem-humanoid lényeket, akikkel tulajdonképpen ki tudja, hogy kapcsolatba léptek-e. Hiszen az emberek kommunikáltak sokféleképpen, de hogy a nem-humanoidok mit gondolnak erről, azt tulajdonképpen nem tudjuk, lehet, hogy azt hiszik a szkafanderes xenobiológusokról, hogy az időjárás részei.  
Négy űrhajós érkezik egy eddigi ismereteink szerint kihalt bolygóra, ahol egy régesrég lezuhant űrhajóroncsra bukkannak. Kiderül, hogy az űrhajón egy kisfiú is utazott, akit szülei halála után az addig élettelennek hitt bolygón élő(?) lények(?) neveltek fel. A lények nem csak, hogy nem humanoidok, de még élőlényre sem emlékeztetnek, leginkább… jelenségek. A kisfiú segítségével – aki érti az emberi nyelvet, de közben valamilyen érthetetlen módon kapcsolatban áll a földönkívüliekkel is – végre megvalósulhat a nem-humanoid lényekkel dolgokkal való kommunikáció.
A kisfiú rettenetesen bizarr, a kihalt bolygó némiképp nyomasztó. A kialakult konfliktus (ti., hogy mit kellene kezdeni az emberi lényre csak nyomokban emlékeztető fiúcskával) eléggé megosztja az űrhajósokat, a közöttük kialakult vitákban Sztugackijék etikai, valamint az emberiség jövőjét érintő kérdéseket fejtegetnek: a kapcsolatfelvétel révén ugyanis nagyon sokat tudhatnánk meg a nem-humanoid lényektől az emberiségről, hogy milyennek látnak minket ők, és az emberiség ezáltal fejlődhetne tovább. "Nem tudom, ki fedezte fel a vizet, de biztos nem a halak" – állítja az egyik tudós. Szóval fontos lenne felvenni a kapcsolatot a misztikus lakókkal. Persze, a "fiú"-nak is megvan erről a maga véleménye. 
Kozmosz Fantasztikus Könyvek-sorozat, Kuczka Péter-esszével a végén, klasszikus oldszkúl sci-fi, a tökéletesen megmagyarázhatatlan idegen lényekkel engem egy kicsit Lem-re emlékeztetett. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s