Irvin D. Yalom: When Nietzsche wept

Yalomtól eddig csak pszichoterápiás szakirodalmat olvastam (ő egy amerikai egzisztenciális analitikus), ez ellenben regény és nagyon jó.
A regény a 19. században játszódik Bécsben, annak minden hangulati elemével, azaz konflisok, sült kolbász, kapucíner. A történet valamennyire valós tényeken alapszik: a főszereplő ugyanis Breuer, osztrák orvos, aki Anna O. nevű betegét majdnem meggyógyítja a hisztériából, csakhogy Anna O.-n kitör az indulatáttétel, és az a téveszméje lesz, hogy Breuertől terhes, ami persze botrányhoz vezet városszerte. Breuer haverja és tanítványa pedig az ifjú Sigmund Freud. Ez eddig mind az igaz történet. Az igaz történet másik szála, hogy körülbelül akkortájt kedvenc hipochonder filozófusunk, Nietzsche szívét összetöri egy bizonyos Lou Salomé nevű hírhedt kékharisnya.
Ami már fikció: hogy Nietzsche ezek után felkereste Breuert a fejfájásával, Breuer persze rögtön kitalálta, hogy itt valami lelkizésre lenne szükség, de Nietzsche nem egyezik bele. És akkor Breuernek az a zseniális ötlete támad, hogy mi lenne, ha megkérné Nietzschét, hogy gyógyítsa őt: ugyanis még nem heverte ki Anna O-t, meg amúgy is éppenséggel elbizonytalandott az élete értelmében, Nietzsche meg ugye annak szakértője.
A regény jelentős része a két férfi közötti beszélgetés az élet nagy kérdéseiről, mindent megvitatnak, ami számít, haláltól szerelemig, nagyon okos dolgokra jönnek rá, persze, össze is barátkoznak, mintegy véletlenül "feltalálják" a pszichoterápiát, és Lou Salomé is felbukkan párszor. Remek könyv.

2 thoughts on “Irvin D. Yalom: When Nietzsche wept

  1. Ez nem is komment, hanem ajánlás. Azt hiszem, több szempontból is érdekesnek találnád Steven Hall: Cápaca c. művét. Rettenetes a címe, a szokásos borítószövegekről nem is beszélve, de szerintem kiváló. Szió!

  2. Bocs, hogy ide, de a másik helyre nem tudok most írni, pedig illett volna a zenei bejegyzéshez. Gondoltam, hogy meg kell osztanom: MEGJELENT AZ ÚJ SUZANNE VEGA ALBUM! A címe: Beauty and crime.

    Ha meg könyv és pszichoterápia, akkor az új Feldmár könyv, fergeteges.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s