Neil Gaiman: Fragile Things

 
Új (viszonylag) Gaiman novelláskötet, kicsit jobban tetszik az előzőnél, főleg mivel nem annyira fantasy. Nem, nem, nincs semmi bajom a fantasyvel, ne bántsatok, csupán arról van szó, hogy jobban szeretem a valós környezetbe ágyazott történeteket. Nem véletlen, hogy Gaiman (valójában a fantasy, mint műfaj is) anno a Neverwhere-rel vett meg, ami ugyan fantasy, de nincs benne troll meg egyszarvú, hanem Londonban játszódik. A Fragile things novellái is néhány kivétellel inkább ilyenek, kicsit több bennük a valóságelem, és ez jó.
Novelláskötet, szóval működik a képlet, 30 % remek, 20 % mi a fenét keres ez nyomtatásban, többi átlagosan jó novella. És persze, biztos vagyok benne, hogy amik nekem nem tetszettek, másoknak éppen az fog bejönni. Mert elég sokfélék az írások, van köztük pár kissé beteg is, ami Gaimantől számomra szokatlan volt, de nem baj, belefér. Elmondom, mik voltak a kedvenceim: a Bitter grounds, ahol a főszereplő pár napra (?) valaki más életét örökli meg a puszta véletlennek köszönhetően, ez tipikus Paul Auster-fordulat, azoknak pedig örök csodálói vagyunk. Az illető éppenséggel antropológia professzor, aki New Orleans-ba igyekszik egy kongresszusra, hogy előadást tartson valami kávéárus zombikislányokról szóló haiti legendáról. Innentől kaland, izgalom, konferenciák ábrázolása remek humorral, gyöngysorok, mellmutogatás, jazz, élő holtak (?). Talán ez tetszett a legjobban, a New Orleans-i éjszaka hangulata meg a konferenciás poénok miatt.
Jó volt még a Strange Little Girls, amit Gaiman egy Tori Amos albumhoz írt; meg a Goliath, amit a Mátrixhoz írt, ennek megfelelően kicsit mátrixos, közben gaimenes, és ez együtt remek mix. El lehet olvasni a film weboldalán (nincs rá direkt link, sorry). És tetszett a How to Talk to Girls at Parties: ifjú kamasz főhősünket a házibuliba menet kioktatja szintén ifjúkamasz haverja, hogy ti. a lányok nem annyira különböznek tőlünk, "csak lányok, nem egy idegen bolygóról jöttek", úgyhogy máris sejthetjük, mi fog következni, én valami nagyon sablont vártam, de ehelyett különös és ötletes történet.
Meg még egy párat fel tudnék sorolni. Mert 31 írást tartalmaz a kötet. Ebből néhány (sajnos) vers, a legtöbb novella. Azt hiszem, a legjobban az tetszett a könyvben, hogy annyira sokféle: épp ezért vannak történetek, amiket nem szerettem, vannak, amiket nagyon, de összességében minden, csak nem egysíkú.

Endless-kritika

Gaiman oldala

 

One thought on “Neil Gaiman: Fragile Things

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s