Kocsis Péter: Prágai capriccio

Ez egy érdekes könyv: amíg olvastam, halálra idegesített, de utána mégis megragadt bennem valamiféle hangulat, amiért nem bántam annyira.
Kezdjük az idegesítéssel. Sajnos, már rögtön az első fejezetben (a fejezet címében) magamra ismertem: a Konzervturistákról szól, akik útikönyvvel és bámész szemekkel nyájként vonulnak a Károly-hídon; akik kávét isznak a sör szent hazájában, ahelyett, hogy megkeresnék a Vencel-tér aljában azt a kis hentesboltot, amelynek a hátuljában autentikus csehek autentikus pacallevest reggeliznek; és akiknek le kell fordítani Hrabalt, mert nem tudják fejből az eredetit. Kocsis másfél oldalt szentel a McDonalds szapulásának, "szörny"-nek nevezi a szívemnek oly kedves Dunkin Donuts-ot, ellenben "A szentély", "A papok" és "A hívők" cimekkel külön fejezeteket szentel az Arany Tigrisnek, ami egyébként egy kocsma. Jelenkorunkat előszeretettel nevezi sms-korszaknak, és szerintem ebben a könyvben forul elő a magyar irodalomban leggyakrabban a "[tetszőleges hely vagy jelenség] már nem a régi" kifejezés.
Szóval lévén fiatal, csehül nem beszélő, kávékedvelő turistalány, nem éreztem magam éppenséggel célközönségnek, hogy finoman fogalmazzunk.
Mindemellett – mert nem vágtam a falhoz, hanem hősiesen végigolvastam! – sokat megtudunk Prága illetve Csehország történelméről, a cseh kultúráról, a sörről, valamint Kocsis Péterről. Remekül átjön az a hangulat, amikor kivörösödött arcú csehek merengenek korsó pilzeni és ecetes kolbász felett a külvárosi kiskocsmában, miközben fogatlan tangóharmonikás nyikorgatja hangszerét. Ha az volt a könyv célja, hogy megérezzünk valamit az igazi cseh mentalitásból, nos, ez sikerült. Ha az is volt, hogy bűntudatosan kukába dobjuk a lonely planetet és mától pacallevest reggelizzünk – ezt én leginkább viccesnek találtam. Mindent összevetve nem bántam meg, hogy elolvastam – persze, ehhez háttérnek azért kellett Prága maga, sörrel, szecesszióval, gótikával, Haagen Dazssal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s