Asta Nielsen: A hallgatag múzsa


Asta Nielsen a történelem első filmsztárja volt, igaz, hogy a némafilmek idején; ez pedig az önéletrajza, bár nekem sokára esett csak le, hogy azért hallgatag múzsa, mert némafilm. Elmeséli benne a küzdelmes, szegénységben töltött gyermekkorát (Dickensnek tetszene ez a rész), majd kalandozásait a filmvilágban. Sajnos, mindezt elég szemérmesen teszi, vagyis a magánéletéről alig árul el valamit, ami a mai, Sztár magazinon nevelkedett olvasónak fura lehet. Csomó mindent megtudunk ellenben a némafilm-korszakról, ami számomra érdekes, különös hangulató letűnt kort jelent. Dacára annak, hogy próbál végig inkább dokumentarista lenni, azért átsejlik a sorok között Asta igazi személyisége: szeretetreméltó, bár hisztis, de kétségkívül Díva*. És mivel soha nem árulja el, hogy a szereplők közül melyikhez fűzte intim kapcsolat – ez a fantáziánkra van bízva – én hajlamos voltam feltételezni, hogy mindegyikhez, és amikor megemlíti a jóképű hajósinast, nekem már az is gyanús volt. Időnként szellemes, máskor kicsit lapos a könyv stílusa, ami nem tudom, hogy a fordító hibája-e, vagy az az oka, hogy Astának közepes mértékű tehetsége volt az íráshoz – hiszen színésznő volt, és akkoriban ezek szerint nem volt divat bérírókkal íratni meg az önéletrajzunkat. Viszont csomó kép van benne. Nem bántam meg, hogy elolvastam.

*(CIA-ügynökök látogatják meg a hidegháború idején átmenetileg New Yorkban élő színésznőt, mert azt gondolják, kommunista kém, és a kapcsolatairól faggatják.
Zord ügynökök: – És milyen céllal utazott múlt hétvégén Chicagoba? Kivel találkozott? Mit csinált ott?
"- Vettem egy cipőt – feleltem az igazságnak megfelelően." )

Filmvilág
Wiki

2 thoughts on “Asta Nielsen: A hallgatag múzsa

  1. Én a nagymamámnál találtam meg anno a kötetet, s bár ugye rózsaszín a borító (azt hittem, valami lányregény), ám belül valami félelmetesen hipnotikus hatású képek voltak, amilyeneket csak a némafilmek skandináv hőskorában voltak képesek készíteni a színésznőkről. Magára Asta élettörténetére ebből a könyvből nem emlékszem, de a képeket nem tudtam feledni.

  2. nini, egy ismeros eletrajz 🙂 Antikvariumban talaltam es engem is rabul ejtettek a fotok. Addig csak a nevet hallottam Asta Nielsennek, igy megvettem es nem is csalodtam. Nehol tenyleg picit lapos, de osszesegeben erdekes volt. Nemi bepillantast ad a film “bebikorarol” is. 😀 Meglepoen mas volt, naploszerubb , mint a regenyes eletrajzok. Pl Goya-rol, Van Gogh-rol.. Dehat azokat meg masert szeretem. (: Jahm, olvassatok eletrajzokat is!! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s