Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Fogadó a Halott Alpinistához

Idén az első könyv, amitől túlmegyek egy megállót a villamossal, mert elfelejtek leszállni, köszönjük a shún nevű kommentezőnek. Wow, nagyon tetszett. Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozat, az írónak pedig azért van két neve, mert ketten írták: Borisz és Arkagyij testvérek, a könyv végén található interjú szerint úgy írnak, hogy egyikük gépel, a másik fel-alá járkál, és minden mondatot külön megvitatnak, amikor nem tudnak dönteni, akkor pedig kisorsolják, hogy melyik verzió maradjon. Ezenkívül nagyon hisznek a fantasztikus irodalomban, amely lassan, de biztosan elfoglalja helyét az őt megillető helyen a Szépirodalom polcon – legalábbis ezt vizionálják a Sztrugackij testvérek 1970-ben.
A történet egészen sokáig nem emlékeztet science fictionre, annál inkább egy remek és szellemesen megírt detektívregényre. A hegyekben lévő fogadóban tölti szabadságát a Glebski nevű rendőr, meg még néhány Agatha Christie-be illő fura/gyanús/vicces férfi vagy éppen gyönyörű nő (és még egy valaki, akiről Glebski sokáig nem tudja eldönteni, hogy férfi-e vagy nő). Persze a névadó halott alpinista is kísért időnként. Természetesen lavina zárja el a fogadót a külvilágtól, majd bizarr/megmagyarázhatatlan események történnek, például többek között gyilkosság; találnak egy különös szerkentyűt, és több szereplőről is kiderül, hogy nem az, aminek látszik.
Tetszettek a figurák, a stílus, és a fordító stílusa is még külön. Azon gondolkodtam közben, hogy 1. manapság hol van az ilyen jól megírt és szépen lefordított fantasztikus irodalom? 2. miért nem csinált ebből a könyből senki filmet, amikor annyira vászonra kívánkozik? – a 2-es kérdésre a függelékben választ kaptam, valóban készült belőle film.

24 thoughts on “Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Fogadó a Halott Alpinistához

 1. Ha ez tetszett – egyik kedvenc Sztrugackij regényem – akkor érdemes belenézni a Válaszd az életetbe, illetve a MetaGalaktika hatodik számába.

 2. Na látod, mondtam én, hogy jó dolgokat találsz a Kozmoszokban 🙂 Ajánlom figyelmedbe a borítót készítő, neves hazai festőt, Korga Györgyöt is, aki a KFK/GFK sok kötetéhez és a Galaktikák borítóihoz is sokszor készíttett illusztrációkat.

  A kérdésed nagyon helyénvaló, hogy miért nem íródik manapság ilyen szintű scifi. Ennek maga a kor is az oka, ma már jelen az, ami a klasszikus scifikben a távoli jövő volt, ez már posztmodern vagy efféle, már más a befogadói oldal. Másképp szocializálódott, más aspektusú olvasók, más értékrendek, arányok, másfajta racionalitás, kevesebb motivált szerző, és jóval tohonyább fantáziájú, egyszerűbb kommersz termékekhez olvasói tömegek.

  A klasszikus scifi elég sok mindent bízott a miért is ne típusú fantáziára, sok játlkosságot feltételezett, és megnyugtatóan távoli jövőbe tudta helyezni a cselekményt. Ma viszont ez nem megy, a fantáziajáték helyett a józan olvasó inkébb megütődik, értetlenkedik vagy épp “nem eszi meg” a sztorit, mert a kollektív tudás és tapasztalt körülötte már nagyobb ennél. Szerintem. De ez csak egy vélemény a sokból. 🙂

  Csak így tovább.

 3. Szerintem az is bejátszik, hogy a klasszikus (50-es, 60-as évekbeli) sci-fik születésekor látványosabb alapvetésekből indulhattak ki az írók. Holdraszállás, hidegháború, űrverseny, stb., és tudományos kapacitásunk határait sok kérdésben nem is lehetett pontosan sejteni. A mai kor egyszerűen kevésbé ihlet sci-fit.

 4. Robin (4):
  Az agave azért mintha kezdene pótolni lemaradásokat a Banks regényekkel vagy a Vurttal. A gond, hogy ezek a törekvések is megragadnak a kilencvenes évek elejénél.

  Isolde:
  Olyat ajánlottak már, hogy Gáspár András: Kiálts farkast?

 5. bakura: dehogy baj. Kelt: a Gáspár András nevet már hallottam, de asszem ajánlani még nem ajánlottak tőle semmit, vagy nem emlékszem.

 6. Gáspár Andrást én is ajánlom erősen,
  A “Kiálts farkast” és folytatása, a “Két életem, egy halálom” érdekes, fajsúlyos, kiérlelt SF munka.

  Gáspár András és Novák Csanád nevéhez köthető a hazai rendszerváltás utáni SF és fantasy kiadás egyik nagy vállalkozása, a Valhalla Páholy kiadó, valamint a fantasy berkekben jól ismert M.A.G.U.S. játékrendszer (és annak hátterét, Ynev világát leíró, közös regényeik).
  Mindezekről részletesebben olvashatsz Gáspár András életrajzában, itt:
  http://href.hu/x/1l9h

  Érdemes megemlíteni, hogy Gáspár fordított először magyarra William Gibsont (“Johnny, a Kacattár”, aka. “Johnny Mnemonic”), és a Valhalla karolta fel Gibson további megjelenéseit is. (Ajánlottuk már Gibsont? 🙂 )

 7. Továbbá Gáspár írta álnéven a Doom-könyvet és az Alien vs. Predator könyveket, de azokat inkább messzire kerüld…:)

 8. Jézusom, el ne kezdjétek már Gáspár Andrást meg pláne Novák Csanádot isteníteni! Jó, hogy már nem a Nemes Istvánt kezditek magasztalni; mi van veletek? Ki lesz a következő írókedvenc? VV Leo? Jézusom!

 9. Dipszomán, Novákot itt senki se dicsőített, Gáspártól is csak pár művet ajánlottunk. Részemről azokat, amiket olvastam, mert azokról az a véleményem, hogy jók.

  Novák tudtommal messze nem olyan írói vénájú, mint Gáspár, tőle csak pár fantasy könyvbe lapoztam bele, amiket Gáspárral (Wayne Chapman álnéven) közösen írt. A fantasy különösebben nem köt le, és amúgy is a MAGUS háttereiről van szó, ezért nem is ajánlottam, csak megemlítettem, hogy isolde képben legyen 🙂

  Nemestől néhány fordítást olvastam, azok korrektek voltak.
  VV Leótól semmit se olvastam.
  Ennyi 🙂

 10. Dipszománalkoholista: ha jól láttam, Novákot senki sem említette, csak te, a Kiálts Farkast meg Nemessel (pláne VV Leóval) összehasonlítani pedig teljesen értelmetlen.

 11. Dipszomán: most már mindenki tudja kellő képpen, hogy nem szereted Gáspárt, de hogy ki mellett van keresni valója, félek, hogy nem te döntöd el…

 12. Amit írtam, nem is volt vulgáris. Most, hogy kimoderatéztad nekem, mindenki azt hiszi, hogy valami otrombaság volt a helyén. CSÚNYA NÉNI!

 13. Na mondom, miket kell elolvasni.
  – Dévényi Tibor: Hová lett Artúr? (Kozmosz Fantasztikus Könyvek)
  – Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény (KFK)
  – K. W. Jeter: Szárnyas fejvadász 2.: Az emberi tényező (Möbius)
  – Szever Ganszovszkij: Három nap egy esztendő (KFK) – Ezt a leginkább, nem is túl hosszú! Mérei Ferenc írt hozzá utószót, hogy kedvet kapj, azért írom.
  Na ezeket kell elolvasni.

 14. Bólogatok erősen Paszkál javaslataira, bizony jók azok… Isolde képbe hozásához még annyit, hogy Dévényi (aki szerencsére nem azonos a Tibibácsielintézivel) Artúrjának megértéséhez nem árt, ha az olvasó 1980 előtt született 🙂 vagy nagy vonalakban ismeri a múlt rendszer visszásságait, a Kozmikus főnyeremény a 60-as évek amerikai pszichedelikus világához illeszkedik, a 3 nap egy esztendő szimplán szuper. A fenti lista mellé még szintén a KFK sorozatból nyugodtan oda tehetjük (szinte bármelyiket) Ilja Varsavszkijtól a Molekuláris kávéházat, illetve Gennagyij Gortól a Varázsos utat.

 15. Nagy tévedés azt hinni, hogy Novák Csanád középszerű szerző! Tájékozatlanságra, rosszindulatra vall!
  Mind őt, mind Gáspárt személyesen ismerem, írói munkásságukat is régóta figyelemmel kísérem.

  Wayne Chapman igazán jó könyvei Novák nevéhez fűződnek! Kevesen tudják, hogy ő írta a Halál Havában és Észak Lángjai c. M.A.G.U.S. regényeket, kivétel az előbbi legelejét (az volt András munkája).

  Gáspár is tehetség, kivételesen értelmes ember. Már akkor is, ha mostanában csak égeti magát némely nem arra érdemes kiadónál.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s