William H. Calvin: A gondolkodó agy

Ez egy nagyon idegesítő könyv, amit azért olvastam ki rendkívül rövid idő alatt, mert jó rövid, és mert már annyira vártam, hogy vége legyen és belekezdhessek egy következő, jobb könyvbe. Alcíme Az intelligencia fejlődéstörténete, és valóban erről is szól: agysejtekről, gleccserekről, evolúcióról, idegpályákról, csupa érdekes dologról. Én azt hiszem, nagyon nehéz lehet tudományos témákról úgy írni, hogy azt "szakemberek és a téma iránt érdeklődő laikusok is haszonnal forgathassák", ahogy mondani szokás. Calvinnek nem is sikerül. Csomót poénkodik, időnként legegyszerűbb jelenségeket is agyonmagyaráz, a legnagyobb természetességgel használja viszont pl. a neocortex meg a cortico-thamalicus pályák kifejezéseket, amit az érdeklődő laikus szerintem nem ismer. Idegesítő hasonlatokat használ folyamatosan, amitől a szakember (és az irodalomtanár is) a falra mászik*. A stílusa enyhén szólva nem gördülékeny, és erről ezúttal szerintem nem a fordító tehet, eredetileg se lehetett az; zavaróak a lépten-nyomon beszúrt mottók meg idézetek is. Alapvetően érdekes dolgokról ír, de összecsapottnak és mesterkéltnek tűnik, ezzel pedig elvesztette mind a bennem élő szakembert, mind az érdeklődő laikust. Kár, mert ez jó téma, megérte volna fogadni hozzá egy jó szerkesztőt.

*Egészében véve egyetlen neuron olyan, mint egy bokor, vagy valamilyen fűszernövény, pl. a gyömbér gyökere. Ez az agyi számítógép jellegzetes egysége, amely néhány ezer bemenő jelet összegez (többségük serkentő és gátló, mint a követelések és a tartozások), és egyetlen hangon szól több ezer hozzádrótozott hallgatóhoz. E "folyószámláról" származó üzenetek többnyire az "egyenleggel", annak is a növekedési sebességével kapcsolatosak. (…) Az ilyen társításokban szereplő agyterületek olyanok, mint egy vékony habréteg a fehérállományból álló torán. Nem maga a torta, csak a habja réteges. Mellesleg, ha már cukrászati hasonlatoknál tartunk, közelebb áll a kéreghez a levelestészta, croissant-szerű rétegekkel.

One thought on “William H. Calvin: A gondolkodó agy

  1. Az ilyen könyvben nem az a pláne, ahogy írva van, hanem az elmélet, amelyet kifejt. Mely ez esetben jó nagy hülyeség szerintem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s