Roadl Dahl: Hugó és a csodaszer

Roadl Dahlról akkor hallottam először, amikor a Charlie és a csokigyárat néztük a moziban, az pedig meglehetősen bizarr élmény volt. Később susie az önéletrajzát olvasta, és mivel jókat írt róla, én is elolvastam és nagyon tetszett: cseppet sem volt bizarr, hanem inkább kalandregényes, viszont eldöntöttem Roald Dahlról, hogy nagyon jó fej. A Hugó és a csodaszert pedig ugyanazért vettem meg, amiért a mútkor a Mérő könyvet is, mert kíváncsi voltam, miket ír az ilyen szimpatikus ember. (Meg azért, mert a Libri egységáras könyvek között 800 Ft-ért vesztegették.)
Két rövidebb meséből áll, a Hugó és a csodaszer meg A fantasztikus róka úr és a három gazda, és hát egyik betegebb, mint a másik. A könyv végében rövid életrajz található Dahlról, amely szerint az író "jobban átérzi a gyermekek belső világát, félelmeit," mint bárki más, és bár én sosem gondoltam volna, hogy a gyerekek belső világa ennyire bizarr és esetenként hátborzongató, de végülis simán hajlandó vagyok elhinni. Egyébként a mesék tényleg szórakoztatóak, és sajnálom, hogy nincs a közelemben gyerek, akin le lehetne őket tesztelni – nem tudom eldönteni, hogy végig kacagná vagy sikoltva menekülne.
"Biriz sosem fürdött. Még csak nem is mosakodott. Ennek eredményeképp a füljáratát eldugaszolta mindenféle ganéj és zsír, rágógumidarabok és döglött legyek, és minden efféle dolog. Emiatt nem hallott."
Hát nem tudom, lehet, hogy a gyerekek ezen nevetnek, de engem a hideg kiráz. Túl öreg vagyok.

The official Roald Dahl website

12 thoughts on “Roadl Dahl: Hugó és a csodaszer

 1. Esetleg ajánlanám még a Sophie és a Habót is. Ha minden igaz azt is Ő írta, és nagyon aranyos 🙂

 2. A felnőttebb írásait a Tales of the Unexpected kötetben (és legalább egy folytatásában), amit magyarul a Szukits adott ki két böszme kötetben, amiket mindenhol (kanapé excluded) kényelmetlen olvasni. A méret és a szukits ellenére érdemes belenézni, mert ezekben is nagyon ott van a dahli bizarr világ. ( Bookline, első kötet)

 3. Ebből még volt tv-sorozat is, úgymint Meghökkentő mesék, avagy Roald Dahl’s Tales of the Unexpected. vagy mi.

 4. Megnyugtathatlak, Isolde, hogy ha Dahlról csak a tavalyi Csokigyár film kapcsán hallottál először, akkor nemhogy nem vagy öreg, de éppenséggel direkt fiatal 🙂

  Anno a tévében valóban ment a Meghökkentő mesék, még a rendszerváltás előtt (táncoló női sziluett, kártyavár, lassan körbeforgó revolver, Thames Television és Anglia feliratú lovasszobrocska, ha akad még, aki emlékszik ezekre 🙂 )

  Könyvben is érdemes ezeket elolvasni, Kelt jól mondja. Sőt, ezekkel érdemes kezdeni.

  Hömhöm, Terry Pratchettnél és ezek szerint Dahlnál is “másutt” kezdted az ismerkedést. Pech. Lehet, hogy tévedek (Kelt majd kiigazít esetleg), de vannak szerzők, akikhez egyes műveik nagyon “hozzákötődnek”, így AZOKAT mindenképp érdemes elolvasni tőlük, vagy azokkal kezdeni. Ha Pratchett, akkor előbb Discworld, ha Dahl, akkor előbb TotU, hogy ne menjünk messzire. De ez a saját elméletem.

  És életrajzok alapján lehet, hogy valaki jó fej vagy nem, de írók esetében nem árt, ha fókuszálunk a műveikre is 🙂 különben féloldalas lesz az összkép.

 5. adalékok:
  – a meghökkentő mesék már vehető itthon dvd-n, juhé!
  – 6 éves koromban a matilda volt a kedvenc könyvem, szuper! kicsit bizarr, de miért ne?! mondjuk meglett az eredménye…
  – az elemzésed alapján azt javaslom, az Oswald nagybácsi-féle történetekbe bele se kezdj! nagggyon jók 🙂

 6. Dahl csak folytatja a nyomasztó gyerekkönyvek angol hagyományát. Érdemes felnőtt fejjel újraolvasni az Alíz könyveket és a Pán Pétert. Egyik durvább mint a másik. Említsük csak meg Hook kapitányt, akinek a kezét bekapta a krokodil. Mivel már megízlelte a húsát, a krokodil azóta Hookra vágyik. De a kezén ott volt az órája, ezért Hook mindig hallja, ha közelít a krokodil, mivel ketyeg. De Hook azt is tudja, hogy egy nap az óra majd lejár és akkor számára nincs menekvés…

 7. Tudom, hogy nem ide tartozik, de ugye nem baj, ha megkérdezem, hogy… szóval..
  A normál blogod befejzeted ? Vagy csak szünet ?

 8. Roald Dahl-tól kötelező elolvasni a Szuperpempő c. könyvet (Európa), amelyben Megköhentő mesék vannak, és nem csak az a kurva báránycombos, amit minden tapló ismer, hanem rengeteg jó is. Aki még nem olvasta, az homoszekszuális.

 9. Dahl az egyike a Magyarországon méltatlanul nem ismert íróknak, én kisebb koromban olvastam tőle egy-két könyvet. Volt egy kisebb életműkönyve, ami itthon is megjelent, nem tudom kapható még-e. Mindenesetre tudott valamit, ez biztos 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s